Tatar z łososia
* 200 g łososia surowego
* po 50 g ogórka kiszonego, cebuli, pieczarek marynowanych
* sól, pieprz, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, szczypiorek siekany, ewentualnie kapary marynowane
* dla tych co lubią - opcjonalnie żółtko jaja kurzego (lub 4 żółtka z jaj przepiórczych)
Czas przygotowania 20 minut, porcji - 4.
Z mięsa łososia usuwam skórę, ciemne części mięsa (przerośnięte tłuszczem), ości grzbietowe - bardzo drobno siekam nożem, w trakcie siekania mięso doprawiam pieprzem świeżo mielonym (najlepiej białym) oraz oliwą z oliwek. Do tatara podczas wyrabiania można dodać żółtko jaja kurzego (jajko wcześniej koniecznie należy sparzyć wrzątkiem i umyć) lub też można na każdą porcję wyłożyć żółtko jaja przepiórczego - po zrobieniu wgłębienia w każdej porcji tatara.
Z uzyskanego mięsa formuję 4 kulki wykładam na półmisek obkładając posiekaną cebulą, ogórkami, grzybkami, siekanym szczypiorkiem ewentualnie można dodać odrobinę kaparów marynowanych.
Tatara podaję z grzankami z pieczywa tostowego skropione oliwą z papryczką chili - http://kuchnia-mojapasja.blogspot.com/2012/01/pikantna-oliwa-z-oliwek.html
SMACZNEGO!!
2 komentarze:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Całe szczęście, że u mnie w domu praktycznie każdy lubi tatara z łososia więc również dość często go wykonujemy. Lubimy jeszcze bardzo łososia w wydaniu z https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ który spełnia wszystkie zachcianki mojej rodziny.
Prześlij komentarz