czwartek, 2 lutego 2012

Tatar z łososia

Tatar z łososia




* 200 g łososia surowego
* po 50 g ogórka kiszonego, cebuli, pieczarek marynowanych
* sól, pieprz, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, szczypiorek siekany, ewentualnie kapary marynowane 
* dla tych co lubią - opcjonalnie żółtko jaja kurzego (lub 4 żółtka z jaj przepiórczych)


Czas przygotowania 20 minut, porcji - 4.


Z mięsa łososia usuwam skórę, ciemne części mięsa (przerośnięte tłuszczem), ości grzbietowe - bardzo drobno siekam nożem, w trakcie siekania mięso doprawiam pieprzem świeżo mielonym (najlepiej białym) oraz oliwą z oliwek. Do tatara podczas wyrabiania można dodać żółtko jaja kurzego (jajko wcześniej koniecznie należy sparzyć wrzątkiem i umyć) lub też można na każdą porcję wyłożyć żółtko jaja przepiórczego - po zrobieniu wgłębienia w każdej porcji tatara. 


Z uzyskanego mięsa formuję 4 kulki wykładam na półmisek obkładając posiekaną cebulą, ogórkami, grzybkami, siekanym szczypiorkiem ewentualnie można dodać odrobinę kaparów marynowanych.


Tatara podaję z grzankami z pieczywa tostowego skropione oliwą z papryczką chili - http://kuchnia-mojapasja.blogspot.com/2012/01/pikantna-oliwa-z-oliwek.html

SMACZNEGO!!

 

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda to super. Pozdrawiam.

Jan Świątek pisze...

Całe szczęście, że u mnie w domu praktycznie każdy lubi tatara z łososia więc również dość często go wykonujemy. Lubimy jeszcze bardzo łososia w wydaniu z https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ który spełnia wszystkie zachcianki mojej rodziny.