piątek, 10 lutego 2012

Panna cotta

 Panna cotta

0,4 l kremówki
0,2 l mleka
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru (ja wolę trochę mniej np, 1/3)
rozkrojona laska wanilii
około 1 kg owoców do zmiksowania (truskawki, jagody, maliny - mogą być mrożone)
cukier puder
Przygotowanie - 30 minut, chłodzenie minimum 6 godz. 6 porcji.

1. Gotuję śmietankę kremówkę z mlekiem, cukrem i rozkrojoną wanilią - ziarenka zeskrobuję nożem dodając je do śmietanki.
2. Gotuję około 3-4 min. na małym ogniu, dodaję namoczoną wcześniej w odrobinie zimnej wody żelatynę.
3.Wyjmuję laskę wanilii.
4. Rozlewam do 6 małych foremek (ja używam małych kubeczków do galaretek z przykrywką z góry i dołu - kupione w jednym z dużych marketów).
5. Po wystygnięciu foremki wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na noc).
6.  Owoce miksuję z cukrem pudrem i przecieram przez sito aby pozbyć się ziarenek.
7. Na talerzyk wylewam trochę sosu owocowego,  wykładam na sos Panna cottę wyjętą z foremki, polewam odrobiną sosu.


Można dodać kilka listków mięty...

Na zdjęciach panna cotta z sosem z czarnych jagód.
SMACZNEGO!!

Brak komentarzy: