sobota, 25 lutego 2012

Ceviche z łososia

Kolejny wariant Ceviche, myślę że też trzeba wypróbować jeszcze takie ryby jak: dorsz, grenadier, może sandacz, sola i pewnie dojdą do tego krewetki (tygrysie lub królewskie).



Czas przygotowania - 10 minut, oczekiwanie - 3 godz. otrzymujemy 2 porcje.



20 dag filetu łososia, 
 1 cytryna,
1 pomarańcza,
2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego,
1 cebula czerwona,
2 papryczki chilli,
sól


1. Z umytej i osuszonej ryby usuwam wszystkie ości, oraz błonę brzuszną (ścinam wraz z ośćmi).

2. Rybę kroję w bardzo cienkie plastry.
3. Wyciskam sok z jednej cytryny, jednej pomarańczy oraz mieszam je z 2 łyżkami octu.

4. W naczyniu szklanym (koniecznie, nie wolno używać metalowych) układam warstwami - rybą, posiekaną chilli, posiekaną cebulkę, solę i zalewam zalewą - i tak na przemian do zużycia całości składników.

5. Naczynie przykrywam folią spożywczą wstawiam, na co najmniej 3 godziny do lodówki. W tym czasie kwasy zawarte w zalewie zetną białko ryby powodując, iż zmieni ona kolor na jasno różowy -  co będzie dla nas oznaką że jest już gotowa do spożycia.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: