Kolejny wariant Ceviche, myślę że też trzeba wypróbować jeszcze takie ryby jak: dorsz, grenadier, może sandacz, sola i pewnie dojdą do tego krewetki (tygrysie lub królewskie).
Czas przygotowania - 10 minut, oczekiwanie - 3 godz. otrzymujemy 2 porcje.
20 dag filetu łososia,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego,
1 cebula czerwona,
2 papryczki chilli,
sól
1. Z umytej i osuszonej ryby usuwam wszystkie ości, oraz błonę brzuszną (ścinam wraz z ośćmi).
3. Wyciskam sok z jednej cytryny, jednej pomarańczy oraz mieszam je z 2 łyżkami octu.
4. W naczyniu szklanym (koniecznie, nie wolno używać metalowych)
układam warstwami - rybą, posiekaną chilli, posiekaną cebulkę, solę i
zalewam zalewą - i tak na przemian do
zużycia całości składników.
5.
Naczynie przykrywam folią spożywczą wstawiam, na co najmniej 3 godziny
do lodówki. W tym czasie kwasy zawarte w zalewie zetną białko ryby powodując, iż
zmieni ona kolor na jasno różowy - co będzie dla nas oznaką że jest już gotowa do
spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz