przepraszam za zdjęcie - niestety pochodzi z wyjazdu i potrawa była robiona w dość spartańskich warunkach... |
18 średnich całych krewetek królewskich lub innych dużych (obrane, sparzone)
Mule (około 18 szt.)
główka czosnku
Mule (około 18 szt.)
główka czosnku
250 gramów spaghetti
tarty parmezan do posypania
mały pęczek siekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
mały pęczek siekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa do smażenia (ostra)
Czas przygotowania - 15 minut, otrzymujemy 2 porcje na danie zasadnicze lub 3 - 4 jako przekąskę.
- Gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Obieram i kroję czosnek w cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, przesmażam czosnek uważając, aby się nie przypalił (około 2 minut) dodaje krewetki oraz małże dusząc całość kolejne 4 do 6 minut.
- Ugotowany makaron odcedzam i jeszcze cieknący przekładam na patelnię, całość mieszam. Podczas mieszania można dodać siekaną zieloną pietruszkę.
- Przed podaniem wykładam na talerze i posypuję startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz