środa, 29 lutego 2012

Spaghetti z mulami i krewetką

 Spaghetti z mulami i krewetką

przepraszam za zdjęcie - niestety pochodzi z wyjazdu
i potrawa była robiona w dość spartańskich warunkach... 



Składniki:
18 średnich całych krewetek królewskich lub innych dużych (obrane, sparzone) 
Mule (około 18 szt.)
główka czosnku

250 gramów spaghetti
tarty parmezan do posypania
mały pęczek siekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa do smażenia (ostra) 

Czas przygotowania - 15 minut, otrzymujemy 2  porcje na danie zasadnicze lub 3 - 4 jako przekąskę. 
  1. Gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.   
  2. Obieram i kroję czosnek w cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, przesmażam czosnek uważając, aby się nie przypalił (około 2 minut) dodaje krewetki oraz małże dusząc całość kolejne 4 do 6 minut.
  3. Ugotowany makaron odcedzam i jeszcze cieknący przekładam na patelnię, całość mieszam. Podczas mieszania można dodać siekaną zieloną pietruszkę.
  4. Przed podaniem wykładam na talerze i posypuję startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: