piątek, 3 lutego 2012

Schab faszerowany

Schab faszerowany pieczarkami

Smaczne danie  i dość szybkie do przygotowania. Bardzo efektowne przy podaniu na stół z okazji rodzinnych uroczystości.



Do faszerowania schabu potrzebujemy:


1,2 kg schabu wieprzowego w całości
30 dag pieczarek
 5 dag startego sera typu włoskiego (np. parmezan lub inny długo dojrzewający)
  2 łyżki bułki tartej
25 dag boczku wędzonego pokrojonego w cienki plastry
sól, pieprz, olej do smażenia 
nić kuchenną (gruba bawełniana)

  czas przygotowania - 30 minut oraz pieczenie około 1,5 godz.  porcji - 8.

  1. Pieczarki pokrojone w cząstki szybko i intensywnie smażę na dużym ogniu przesmażamy. Po usmażeniu do lekko przestudzonych pieczarek dodaję bułkę tartą oraz starty ser, dodaję również sól i pieprz - całość mieszam. 



2. Schab myję i osuszam ręcznikiem papierowym, rozcinam formując prostokąt o grubości około 1,5 - 2 cm, solę i pieprzę a następnie delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Mięso odstawiam do lodówki na około 1 godzinę.

3. Na schab wykładam farsz pieczarkowy, zwijam całość jak roladę.




  4. Mięso obkładam plastrami boczku i związuję nicią kuchenną aby całość ładnie wyglądała po upieczeniu.






 5. Schab piekę w nagrzanym piekarniku do 180oC w brytfannie lub w rękawie do pieczenia przez około 1 godz. do maksymalnie 1,5 godz.

6. Po upieczeniu odstawiam na 15 minut aby mięso "dojrzało" (odpoczęło) a potem w całości podaję na stół.

SMACZNEGO!!






Brak komentarzy: