Smaczne danie i dość szybkie do przygotowania. Bardzo efektowne przy podaniu na stół z okazji rodzinnych uroczystości.
Do faszerowania schabu potrzebujemy:
30 dag pieczarek
5
dag startego sera typu włoskiego (np. parmezan lub inny długo dojrzewający)
2 łyżki bułki tartej
25 dag boczku wędzonego pokrojonego w cienki plastry
sól, pieprz, olej do smażenia
nić kuchenną (gruba bawełniana)
1. Pieczarki pokrojone w cząstki szybko i intensywnie smażę na dużym ogniu przesmażamy. Po usmażeniu do lekko przestudzonych pieczarek dodaję bułkę tartą oraz starty ser, dodaję również sól i pieprz - całość mieszam.
2. Schab myję i osuszam
ręcznikiem papierowym, rozcinam formując prostokąt o grubości około 1,5 -
2 cm, solę i pieprzę a następnie delikatnie rozbijam tłuczkiem do
mięsa. Mięso odstawiam do lodówki na około 1 godzinę.
3. Na schab wykładam farsz pieczarkowy, zwijam całość jak roladę.
4. Mięso obkładam plastrami boczku i związuję nicią kuchenną aby całość ładnie wyglądała po upieczeniu.
5. Schab piekę w nagrzanym piekarniku do 180oC w brytfannie lub w rękawie do pieczenia przez około 1 godz. do maksymalnie 1,5 godz.
6. Po upieczeniu odstawiam na 15 minut aby mięso "dojrzało" (odpoczęło) a potem w całości podaję na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz