wtorek, 21 lutego 2012

Kurczak z butelki

Przepis pochodzi jeszcze z czasów PRL-u kiedy rożno dla odbioru prywatnego było mało dostępne lub wcale a kurczak z rożna zachęcał nas stoiska w Delikatesach do zakupu i konsumpcji na miejscu. Zrobienie kurczaka banalnie proste - a efekt pieczenia perfekcyjny. 






potrzebujemy:
1 kurczak do pieczenia (najlepszy ok. 1,5 - 1,8 kg)
przyprawy - sól, pieprz, papryka czerwona  lub gotowe mieszanki 
butelka od piwa


1. Kurczaka po umyciu, oczyszczeniu (zawsze zostaną jakieś pióra i elementy podrobów w środku) przyprawiam solą, pieprzem oraz papryką czerwoną. Tak przygotowanego kurczaka pozostawiam na przynajmniej 4 godziny aby przeszedł aromatami i smakami.

2. Butelkę od piwa dokładnie myję, pozbawiam naklejek i napełniam wodą do pełna. Butelkę stawiam w naczyniu żaroodpornym z wodą - wypływające soki z kurczaka nie będą się nam paliły a parująca woda pozwoli nam cieszyć się soczystym kurczakiem.

3. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.

4. Na butelkę nadziewam kurczaka (jak na zdjęciu), i tak przygotowanego piekę około 80 - 90 minut.
 Od czasu do czasu kurczaka polewam wytworzonym sosem.


Przed podaniem na stół koniecznie zdejmijcie kurczaka z butelki - zabezpieczy nas to przed oparzeniem!


SMACZNEGO!!!
 
Na zdjęciu z kapustą zasmażoną oraz ziemniakami pieczonymi - przepisy na blogu.

2 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Robiłam w niedzielę, wogóle często go robię bo go uwielbiamy:)

Kuchnia - moja pasja pisze...

Ja też w niedzielę robiłem i jak zwykle smaczny, soczysty, pachnący. Czasami daję do środka zieloną bazylię - polecam!