Przepis pochodzi jeszcze z czasów PRL-u kiedy rożno dla odbioru prywatnego było mało dostępne lub wcale a kurczak z rożna zachęcał nas stoiska w Delikatesach do zakupu i konsumpcji na miejscu. Zrobienie kurczaka banalnie proste - a efekt pieczenia perfekcyjny.
potrzebujemy:
przyprawy - sól, pieprz, papryka czerwona lub gotowe mieszanki
butelka od piwa
3. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Od czasu do czasu kurczaka polewam wytworzonym sosem.
Przed podaniem na stół koniecznie zdejmijcie kurczaka z butelki - zabezpieczy nas to przed oparzeniem!
SMACZNEGO!!!
Na zdjęciu z kapustą zasmażoną oraz ziemniakami pieczonymi - przepisy na blogu.
2 komentarze:
Robiłam w niedzielę, wogóle często go robię bo go uwielbiamy:)
Ja też w niedzielę robiłem i jak zwykle smaczny, soczysty, pachnący. Czasami daję do środka zieloną bazylię - polecam!
Prześlij komentarz