Przepis ten przywędrował do mnie do domu z pomorza, banalnie prosta do przygotowania potrawa, nawet dla osób, które nie lubią bawić się w kuchni. Ryba smaczna zarówno na gorąco jak i na zimno.
składniki:
1 kg filetu z łososia
sól, pieprz, oliwa do smażenia
200 ml śmietany 18%
pęczek koperku
Przygotowanie - 10 minut, smażenie i pieczenie - 30 minut. Otrzymujemy 6 porcji.
1. Z umytego i osuszonego fileta z łososia usuwam ości, ścinam błonę brzuszną i kroję na równe 6 porcji, delikatnie solę i obsmażam na rozgrzanej oliwie na patelni kładąc najpierw skórą do dołu. Łososia nigdy nie skrobię z łuski ponieważ, podczas smażenia łuska się topi tworząc chrupiącą skórkę. Rybę należy delikatnie obsmażyć nie spiekając jej a wtedy mięso będzie soczyste.
2. Po usmażeniu ryby, z każdego kawałka ściągam skórę a następnie układam rybę w naczyniu żaroodpornym.
3. Przygotowuję śmietanę - w miseczce hartuję ją kilkoma łyżkami wrzącej wody, dodaję sól i pieprz oraz posikany koperek. Przygotowanym sosem zalewam usmażoną rybę i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Nie mogę uwierzyć że coś tak smacznego można przyrządzić w tak krótkim czasie i przy tak niedużym nakładzie sił :-) Pysznie się zapowiada!
Proponuje spróbować! zarówno na gorąco jak i na zimno wyśmienite. Jeżeli będziesz miał/miała dostęp do łososia morskiego/bałtyckiego - to szczególnie polecam, to dopiero jest smak!!
Prześlij komentarz