sobota, 25 lutego 2012

Łosoś pod koperkową pierzynką

Przepis ten przywędrował do mnie do domu z pomorza, banalnie prosta do przygotowania potrawa, nawet dla osób, które nie lubią bawić się w kuchni. Ryba smaczna zarówno na gorąco jak i na zimno.


składniki:
1 kg filetu z łososia
 sól, pieprz, oliwa do smażenia
200 ml śmietany 18%
pęczek koperku


Przygotowanie - 10 minut, smażenie i pieczenie - 30 minut. Otrzymujemy 6 porcji.


1. Z umytego i osuszonego fileta z łososia usuwam ości, ścinam błonę brzuszną i  kroję na równe 6 porcji, delikatnie solę i obsmażam na rozgrzanej oliwie na patelni kładąc najpierw skórą do dołu. Łososia nigdy nie skrobię z łuski ponieważ, podczas smażenia łuska się topi tworząc chrupiącą skórkę. Rybę należy delikatnie obsmażyć nie spiekając jej a wtedy mięso będzie soczyste.

2. Po usmażeniu ryby, z każdego kawałka ściągam skórę a następnie układam rybę w naczyniu żaroodpornym.

3. Przygotowuję śmietanę - w miseczce hartuję ją kilkoma łyżkami wrzącej wody, dodaję sól i pieprz oraz posikany koperek. Przygotowanym sosem zalewam usmażoną rybę i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.

SMACZNEGO!!!




 

2 komentarze:

Arvén pisze...

Nie mogę uwierzyć że coś tak smacznego można przyrządzić w tak krótkim czasie i przy tak niedużym nakładzie sił :-) Pysznie się zapowiada!

Kuchnia - moja pasja pisze...

Proponuje spróbować! zarówno na gorąco jak i na zimno wyśmienite. Jeżeli będziesz miał/miała dostęp do łososia morskiego/bałtyckiego - to szczególnie polecam, to dopiero jest smak!!