piątek, 10 lutego 2012

Kurczak faszerowany

Smakowita potrawa, dość pracochłonna i wymagająca odrobiny wprawy przy oprawianiu kurczaka.


 do potrawy potrzebujemy:


1 kurczak o wadze około 2,2-2,5 kg
sól, pieprz tłuczony oraz mielona papryka czerwona do przyprawienia mięsa.
1/2 kostki masła,
opcjonalnie 1/2 pęczka zielonej bazylii.

farsz:
60 dag mielonej łopatki,
1 bułkę namoczoną w mleku i zmieloną,
1 małą cebulkę,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz (tłuczony), ziele tymianku.


Przygotowanie kurczaka - 0,5 godz. pieczenie - 1,0 - 1,5 godz.


 
1. Umytego i oczyszczonego kurczaka muszę wyluzować z kości (wyciąć wszystkie kości bez uszkodzenia skóry, w całym kurczaku pozostawiam tylko kości w skrzydełkach w ostatniej ich części). Mięso kurczaka przyprawiam solą, pieprzem tłuczonym oraz mieloną czerwoną papryką, odstawiam do lodówki na około 1 godz.

2. Mięso mielone łączę ze namoczoną w mleku i zmieloną 1 bułką, dodaję posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojoną na drobną kostkę cebulką i przyprawiam solą, pieprzem oraz zielem tymianku.



3. Sprawionego wcześniej kurczaka nadziewam farszem wypełniając nim tuszkę oraz skrzydełka i udka kurczaka. Brzuch zszywam grubą nicią bawełnianą. Przed zszyciem można pod skórę na piersiach włożyć całe gałązki bazylii - kurczak będzie bardziej aromatyczny.



4. Kurczaka układam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, obkładam resztką masła i piekę około 1,0 - 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

5. Kurczaka podaję w całości z pieczonymi ziemniakami oraz wybraną surówką.


SMACZNEGO!!

Brak komentarzy: