środa, 8 lutego 2012

Kieszonki schabowe

Reagując na zgłoszone zapotrzebowanie - dzisiejsza moja propozycja, schabowe kieszonki nadziewane serem pleśniowym i śliwką suszoną. Danie szybkie i  proste do wykonania ale przy tym bardzo smaczne. Polecam gorąco!

Do tej potrawy potrzebujemy:


60 dag schabu
8 śliwek suszonych
10 dag sera pleśniowego typu camembert
200 ml śmietany 12%
5 dag sera typu włoskiego startego na drobnej tarce
sól, pieprz, olej do smażenia,
8 wykałaczek do spięcia mięsa


Czas wykonania - 20 minut, czas pieczenia - 60 minut. 4 porcje.

1. Schab kroję na cztery równe plastry, ostrym nożem robię tzw. kieszonki, mięso solę i pieprzę.









2. Ser pleśniowy kroję na 16 równych części, w kieszonki wkładam po 4 kawałki sera oraz 2 śliwki, schab spinam wykałaczkami.


3. Mięso obsmażam na rozgrzanej patelni, przekładam na naczynia żaroodpornego, zalewam śmietaną doprawioną solą i pieprzem, posypuję startym serem.

  



4. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut. Na ostatnie 10 minut mięso odkrywam.






na zdjęciu propozycja podania ze smażonymi ziemniakami z suszonymi pomidorami.
 











SMACZNEGO!!

Brak komentarzy: