Jesienią roku 2011, nudząc się któregoś wieczoru, wpadłem na istnie szatański pomysł - połączyć dwie swoje ulubione potrawy - zupę kurkową z zupą z pulpecikami mięsnymi, po kilkudziesięciu minutach gotowania wyszła kolejna moja "sztandarowa" potrawa - zupa kurkowa z pulpecikami mięsnymi. Parę osób już ją jadło, parę próbowało, ktoś już gdzieś ten przepis wprowadził do menu. Wszystkim smakuje i przypomina ciepło jesiennych popołudni. Do przyrządzenia potrawy latem i jesienią używam świeżo zebranych kurek, natomiast zimą i wiosną - kurek wcześniej obsmażonych w maśle i wraz z nim zamrożonych - tłuszcz wspaniale przechowuje smak grzyba. W przepisie podaję oczywiście wersję ze świeżym grzybem, którego możemy zastąpić mrożonym, pasteryzowanym w zalewie solnej...
Do zupy potrzebujemy:
30 dag kurek świeżych,
Czas przygotowania ok. 1,5 - 2 godz.
SMACZNEGO!!
Do zupy potrzebujemy:
30 dag kurek świeżych,
2 marchewki,
2-3 ziemniaki,
śmietana 12 % ukwaszona,
nać zielonej pietruszki.
pulpeciki:
60 dag mielonej łopatki,
1 jajko,
1 bułka zmielona a wcześniej moczona w mlek,
1 mała cebula,
sól i pieprz tłuczony (ew. mielony).
Czas przygotowania ok. 1,5 - 2 godz.
1. Do garnka (o pojemności ok. 5 l.) wlewam do połowy wysokości wodę, dodaje sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy;
dodaję pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i gotuję na wolnym ogniu. Po około 15 minutach od zawrzenia wywaru dodaję do niego pokrojone ziemniaki w kostkę oraz przesmażone najlepiej na maśle kurki.
dodaję pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i gotuję na wolnym ogniu. Po około 15 minutach od zawrzenia wywaru dodaję do niego pokrojone ziemniaki w kostkę oraz przesmażone najlepiej na maśle kurki.
2. Robię pulpeciki - mięso mielone łączę z jajkiem, zmieloną namoczoną bułką, cebulką pokrojoną w drobną kostkę solą i pieprzem (tłuczonym - bo najlepszy). Wyrabiam masę mięsną a następnie formuję małe pulpeciki mięsne - kulki o średnicy 1,0 - 1,5 cm.
3. Pulpeciki wkładam do gotującej się zupy, po włożeniu ostatniego całość musimy gotować jeszcze około 45 min. Następnie zaprawiamy zupę śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącej zupy żeby po dodaniu do garnka nam się nie zwarzyła) oraz posypuję pokrojoną zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!
1 komentarz:
Dzięki za fajny przepis. Wczoraj robiliśmy, zjadłem ze smakiem. Szybki i prosty sposób na smaczne danie jednogarnkowe. M&J
Prześlij komentarz