Do tej szybkiej i bardzo smacznej przekąski potrzebny nam będzie słoik grillowanej papryki bez skóry, kupując ją musimy zwrócić uwagę na jej wielkość. Niektóre firmy pakują w słoik 4-5 papryk i wtedy musimy je kroić a inne używają małych papryk strączkowych i w słoiku 300 gr potrafią zapakować 15 - 20 papryk ( taką firmą jest między innymi Peruwiańska "Diamir" - produkt dostępny w Polsce)
1. Odcedzoną paprykę nadziewam serem feta pokrojonym w kawałki, jeżeli mam dużą paprykę dzielę ją na 3 - 4 części i ser zawijam papryką, jeżeli mam papryki małe to ser wkładam do środka (ja staram się kroić fetę w kawałki 1 X 1 X 2 cm).
Paprykę układam w naczyniu, w którym będę ją podawał.
2. Do szklanki dodaje składniki na sos, tym razem była to:
oliwa z oliwek, oliwa bazyliowa, czosnek siekany, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość mieszam do
uzyskania gęstego sosu, a następnie zalewam przygotowane papryczki.
SMACZNEGO!!!
słoik grillowanej czerwonej papryki
200 gr. sera feta
sos:
2 łyżki octu winnego (lub sok z cytryny)
6 łyżek oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz,
łyżka musztardy z ziarnami gorczycy lub 2 łyżki oliwy bazyliowej
ewentualnie koperek siekany lub ziele bazylii
1. Odcedzoną paprykę nadziewam serem feta pokrojonym w kawałki, jeżeli mam dużą paprykę dzielę ją na 3 - 4 części i ser zawijam papryką, jeżeli mam papryki małe to ser wkładam do środka (ja staram się kroić fetę w kawałki 1 X 1 X 2 cm).
Paprykę układam w naczyniu, w którym będę ją podawał.
2. Do szklanki dodaje składniki na sos, tym razem była to:
oliwa z oliwek, oliwa bazyliowa, czosnek siekany, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość mieszam do
uzyskania gęstego sosu, a następnie zalewam przygotowane papryczki.
1 komentarz:
dziwny zbieg okoliczności, bo ja dziś zrobiłem zupę z papryki grillowanej
Prześlij komentarz