Przepis pochodzi jeszcze z czasów PRL-u kiedy rożno dla odbioru prywatnego było mało dostępne lub wcale a kurczak z rożna zachęcał nas stoiska w Delikatesach do zakupu i konsumpcji na miejscu. Zrobienie kurczaka banalnie proste - a efekt pieczenia perfekcyjny.
potrzebujemy:
1 kurczak do pieczenia (najlepszy ok. 1,5 - 1,8 kg)
przyprawy - sól, pieprz, papryka czerwona lub gotowe mieszanki
butelka od piwa
1. Kurczaka po umyciu, oczyszczeniu (zawsze zostaną jakieś pióra i elementy podrobów w środku) przyprawiam solą, pieprzem oraz papryką czerwoną. Tak przygotowanego kurczaka pozostawiam na przynajmniej 4 godziny aby przeszedł aromatami i smakami.
2. Butelkę od piwa dokładnie myję, pozbawiam naklejek i napełniam wodą do pełna. Butelkę stawiam w naczyniu żaroodpornym z wodą - wypływające soki z kurczaka nie będą się nam paliły a parująca woda pozwoli nam cieszyć się soczystym kurczakiem.
3. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Od czasu do czasu kurczaka polewam wytworzonym sosem.
Przed podaniem na stół koniecznie zdejmijcie kurczaka z butelki - zabezpieczy nas to przed oparzeniem!
SMACZNEGO!!!
Na zdjęciu z kapustą zasmażoną oraz ziemniakami pieczonymi - przepisy na blogu.
2 komentarze:
Robiłam w niedzielę, wogóle często go robię bo go uwielbiamy:)
Ja też w niedzielę robiłem i jak zwykle smaczny, soczysty, pachnący. Czasami daję do środka zieloną bazylię - polecam!
Prześlij komentarz