niedziela, 29 stycznia 2012

Pikantna oliwa z oliwek

Oliwa z papryczkami chilli
Od jakiegoś czasu w swojej kuchni jako dodatek używam własnej produkcji smakowej oliwy z oliwek.
Do wytworzenia takiej oliwy potrzebujemy dobrej oliwy z oliwek i do wyboru:
całe strąki ostrej papryki "chilli" lub "piri piri"
liść laurowy i ziarno pieprzu
skórka z cytryny (bez białego miąższu)  
gałązki rozmarynu, tymianku, bazylii (wszystkie te zioła należy wcześniej podsuszyć - dodanie świeżych ziół spowoduje zepsucie się oliwy)


Oliwa z papryczkami piri piri
Do ozdobnej butelki na oliwę wkładam strąki papryki lub inne wybrane dodatki i zalewam oliwą z oliwek. Im więcej używamy dodatków tym szybciej oliwa nabierze odpowiedniego aromatu - jednak i tu nie wolno przesadzać z ilością, ja na 0,25 l oliwy używam około 2 łyżek papryczek. Całość należy odstawić w ciemne miejsce na około 14 dni. Proces można przyśpieszyć po przez podgrzanie oliwy (na kąpieli wodnej) wraz z dodatkami - wysoka temperatura spowoduje szybsze uwolnienie aromatów.

3 komentarze:

MarcinXC pisze...

witam
we włoszech jadlem pizze prosciutto funghi wlasnie podlewana takim olejkiem, "niebo w gębie"

niestety na dzien dzisiejszy trzeba jesc bez oleju puki nie "odstoi" :)


Pozdrawiam

MarcinXC pisze...

Witam
we wloszech jadlem pizze polewana wlasnie takim olejem. Niestety w tym momencie musze jesc ja bez oleju puki nie "odstoi" swojego ;)

Pozdrawiam i dziekuje za przepis

Kuchnia - moja pasja pisze...

aby szybko otrzymać taką oliwę podgrzej ją albo w rondelku (dość szybko) lub w niższej temperaturze w kąpieli wodnej.