wtorek, 24 stycznia 2012

włoska zupa z kurczakiem

Do zupy potrzebujemy:
2 ćwiartki z kurczaka,
1 marchewkę, 
1 cukinię, 
kawałek selera, 
kawałek pora, 
1 małą pietruszkę,
2-3 średniej wielkości ziemniaki, 
około 100 gr drobnego makaronu, 
2 puszki pomidorów bez skóry (krojone)
100 gr ziarna kukurydzy z puszki
ser żółty typu włoskiego do posypania 
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, liście bazylii.


Czas przygotowania 1,5 - 2 godziny, około 6 porcji.


1. W garnku zagotowuję ok 2,5 litra wody

2. Z porcji kurczaka wyciągam za pomocą ostrego noża kości które wrzucam do garnka z wodą. Sprawione mięso kroję na dość drobną kostkę (około 0,5 cm), podsmażam na łyżce oliwy i wrzucam do gotującego się już wywaru. Dodaję sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy. Pod przykryciem gotuję około 40 minut (ściągając tzw. szum).

3. Na patelni podsmażam warzywa pokrojone w kostkę (ok. 1 cm) w kolejności:
    - marchewka z selerem,
    - por
    - cukinia
i następnie dodaje je do gotującej się zupy. Dodaję też pokrojone w kostkę ziemniaki (nie podsmażam) oraz drobny makaron ( z jego ilością nie można przesadzić bo za bardzo zagęści nam zupę).


4. Po dalszych 20 minutach do zupy dodaje ziarno kukurydzy, pomidory z puszki. Doprawiam ewentualnie solą do smaku.

 5. Gotuję jeszcze zupę około 20 minut.

I moja (nasza) zupa gotowa do jedzenia. Przed podaniem każdą porcję posypuję odrobiną startego sera żółtego (ze względu na smak polecam typu włoskiego). Na wierzch kładę świeże liście bazylii.


SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy: