poniedziałek, 30 stycznia 2012

Tort czekoladowy - podwójnie czekoladowy - Bożeny Sikoń

 Oglądając pewnego zimnego popołudnia ciekawy i mój jak się domyślacie ulubiony program "Kuchnia+" i zobaczyłem tort czekoladowy robiony przez Panią Bożenę Sikoń - cukiernika z zawodu oraz zamiłowania prowadzącą w Kuchni TV program pt. "Łakocie Bożeny Sikoń"

więc tym razem niestety nie podaję przepisu swojego autorstwa a z programu "Łakocie Bożeny Sikoń"i nie wstydzę przyznać się do tego!!


oryginał
Biszkopt: (rant średnica 20 cm)
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
 
Mus:
150 g czekolady gorzkiej 60 %
250 g śmietany 30 - 36%
50 g białka (z 2 jaj)
20 g cukru
 
Syrop do nasączania:
100 ml wody (ok.1/2 szklanki)
100 g cukru
2-3 łyżeczki kawy
rum do smaku
150 g czekolady do dekoracji
 

Przygotowanie biszkoptu:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając. Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.
 
Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.
 

Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. 


Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.  

Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.

Bożena Sikoń 

 







oraz moje wykonanie


 życzę owocnej pracy oraz SMACZNEGO!!

Ps.czekolada o zbyt dużej zawartości kakao za bardzo nie nadaje się - (za pierwszym razem użyłem 75%) do musu ok, natomiast do dekoracji zbyt twarda...

dwa pierwsze zdjęcia oraz przepis podaję ze strony: 
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-6129_tort-czekoladowy-.html

oraz wersja video: 
http://www.kuchniaplus.pl/wideo/play-wideo.php?32657_lakocie-bozeny-siko/odc_3_tort_czekoladowy,odc.+3+-+Tort+czekoladowy,1


 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Właśnie się natknęłam i ... uśmiałam się ale bardzo szczerze. Nie znam Cie ale już cię UWIELBIAM, jesteś cudowna. Podziwiam za trud i starania. Sama podchodzę do jej wypieków jak do jeża bo w jej wykonaniu wygląda jakby to była najłatwiejsza rzecz na świecie.
No nic zachęciłaś mnie i też spróbuję mimo wszystko.
Pozdrawiam serdecznie.
Ela