niedziela, 29 stycznia 2012

Sól rozmarynowo-limonkowa

Bardzo aromatyczna sól 


Potrzebujemy:
0,25 kg grubej soli morskiej
drobno startą skórkę z 1 limonki
kilka gałązek rozmarynu
makutrę i pałkę do ucierania


Do makutry wysypujemy sól, dodajemy startą na drobnej tarce skórkę z jednej limonki oraz posiekane listki rozmarynu, całość ucieramy w makutrze do czasu dokładnego roztarcia skórki i rozmarynu co spowoduje że sól odbierze aromat tych składników. Nie trzeba doprowadzić do całkowitego roztarcia ziaren soli - część z niej pozostanie jeszcze w grubych kryształkach. Całość przesiewamy przez gęste sito. Drobną sól przekładamy do słoika, pozostałą grubą sól wkładam do innego słoika. 


Smak i aromat rozmarynu dobrze harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie.

Smacznego!

Brak komentarzy: