niedziela, 29 stycznia 2012

Sos balsamiczny - czarna porzeczka

Często do carpaccio, mięs na zimno oraz do deserów z lodami używam sosu balsamicznego własnej roboty.
W sklepach można kupić dużo rodzajów takich sosów - truskawkowy, figowy, wiśniowy.... - jednak ja lubię  najbardziej ten zrobiony przez siebie.



Do sosu potrzebujemy:
0,5 l octu balsamicznego
0,5 l  dobrego soku z czarnej porzeczki (niesłodzonego)
szeroką patelnię


Na patelnie wylewamy ocet oraz sok z czarnej porzeczki powoli go gotując, całość trwa około 1,5 - 2 godz. do chwili zredukowania całości do około 0,25 l sosu.
Gotowy sos jest dość gęsty, rozlana kropla sosu na talerzyku nie powinna się rozlewać tylko taką pozostać (kroplą). Jeżeli za bardzo zredukujemy sos możemy go rozrzedzić odrobiną octu lub soku. Sos w miarę studzenia trochę gęstnieje. Jeżeli używamy soku własnej produkcji - proponuję użyć go również w ilości 0,5 l - ale zagęszczać do chwili uzyskania około 0,35 l sosu - sok własnej produkcji zawiera dużo pektyn które spowodują mocne zagęszczenie sosu.


Sos polecam również jako wspaniały dodatek do sałat.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy: