* 200 gr łososia surowego
* 100 gr pieczarek
* po 25-30 gr serów pleśniowych, twoich ulubionych - ja użyłem trzech w równych ilościach po 30 gr - "Saint Agur" z zieloną pleśnią, Camembert "Les Croises" oraz "Turek"
* 150 - 200 gr szpinaku zielonego, sparzonego, całe liście
* 150 gr śmietany 12% - może być słodka lub zakwaszana, osobiście wolę zakwaszaną...
* sól, pieprz, oliwa
* 250 gr makaronu "Tagliatelle" - szeroka wstążka, z gotowych polecam szeroką wstążkę "Goliard"
czasochłonność - (fajne określenie, ciekawe kto je zapoczątkował?) - 20 minut, danie proste i szybkie, 4 porcje.
1.
zagotowuje wodę w garnku do makaronu (lub innym jaki mam...), po
zagotowaniu wody solę ją i wrzucam makaron postępując zgodnie z
przepisem na opakowaniu (gotować 15 minut.
2. na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oliwy (2 łyżki), wrzucam łososia pokrojonego w małą kostkę (boki kostki około 0,8 - 1 cm), szybko podsmażając przez około 1 minuty, a następnie dodaje pokrojone w cząstki pieczarki. często mieszam aby łosoś był delikatny.
2. na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oliwy (2 łyżki), wrzucam łososia pokrojonego w małą kostkę (boki kostki około 0,8 - 1 cm), szybko podsmażając przez około 1 minuty, a następnie dodaje pokrojone w cząstki pieczarki. często mieszam aby łosoś był delikatny.
3. po około 2 minutach dodaję pokrojone sery pleśniowe oraz szpinak sparzony (zimą możesz dodać szpinak mrożony - Hortex wypróbowany!)
4.
po rozpuszczeniu sera (około 1 minuta) dodaję sól, pieprz (świeżo
tłuczony, jak nie masz to polecam zgnieść pieprz pomiędzy dwoma łyżkami
stołowymi)oraz śmietanę, zmniejszam gaz (też fajne określenie...) i
pozostawiam mieszając od czasu do czasu bardzo delikatnie aby nie
rozwalić kawałków ryby i oczywiście pilnuję aby sos nie przywarł mi do patelni.
5. ugotowany makaron (al dente) odcedzam, nie przelewam zimną wodą! W garnku zostawiam około 1/2 łyżki wazowej wody z gotowania, wrzucam odcedzony makaron, dodaje sos z patelni, mieszam
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz