* 200 gr łososia surowego
* 100 gr pieczarek
* po 25-30 gr serów pleśniowych, twoich ulubionych - ja użyłem trzech w równych ilościach po 30 gr - "Saint Agur" z zieloną pleśnią, Camembert "Les Croises" oraz "Turek"
* 150 - 200 gr szpinaku zielonego, sparzonego, całe liście
* 150 gr śmietany 12% - może być słodka lub zakwaszana, osobiście wolę zakwaszaną...
* sól, pieprz, oliwa
* 250 gr makaronu "Tagliatelle" - szeroka wstążka, z gotowych polecam szeroką wstążkę "Goliard"
czasochłonność - (fajne określenie, ciekawe kto je zapoczątkował?) - 20 minut, danie proste i szybkie, 4 porcje.
1.
zagotowuje wodę w garnku do makaronu (lub innym jaki mam...), po
zagotowaniu wody solę ją i wrzucam makaron postępując zgodnie z
przepisem na opakowaniu (gotować 15 minut.
2.
na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oliwy (2 łyżki), wrzucam łososia
pokrojonego w małą kostkę (boki kostki około 0,8 - 1 cm), szybko
podsmażając przez około 1 minuty, a następnie dodaje pokrojone w cząstki
pieczarki. często mieszam aby łosoś był delikatny.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz