poniedziałek, 23 stycznia 2012

Tagliatelle z łososiem



* 200 gr łososia surowego
* 100 gr pieczarek
* po 25-30 gr serów pleśniowych, twoich ulubionych - ja użyłem trzech w równych ilościach po 30 gr - "Saint Agur" z zieloną pleśnią, Camembert "Les Croises" oraz "Turek"
* 150 - 200 gr szpinaku zielonego, sparzonego, całe liście
* 150 gr śmietany 12% - może być słodka lub zakwaszana, osobiście wolę zakwaszaną...
* sól, pieprz, oliwa

* 250 gr makaronu "Tagliatelle" - szeroka wstążka, z gotowych polecam  szeroką wstążkę "Goliard"

czasochłonność - (fajne określenie, ciekawe kto je zapoczątkował?) - 20 minut, danie proste i szybkie, 4 porcje.






3. po około 2 minutach dodaję pokrojone sery pleśniowe oraz szpinak sparzony (zimą możesz dodać szpinak mrożony - Hortex wypróbowany!)










 5. ugotowany makaron (al dente) odcedzam, nie przelewam zimną wodą! W garnku zostawiam około 1/2 łyżki wazowej wody z gotowania, wrzucam odcedzony makaron, dodaje sos z patelni, mieszam


a potem - na talerz i na stół do gości ...













SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: