środa, 25 stycznia 2012

Nalewka pomarańczowo-kawowa

Ten przepis znalazłem szukając czegoś innego. Podobno jest to nalewka wielkanocna! - ciekawe dlaczego?

1 duża pomarańcza
4 dag kawy w ziarenkach ( ja zużyłem około 40 ziaren)
15  łyżeczek cukru
0,5 litra wódki 40 %



Czas przygotowania 20 minut + 6 tygodni (ewentualnie wersja doskonała - 18 tygodni).

Odrobinę wódki (około 100 gr) podgrzewam i rozpuszczam w niej cukier. Ciepły jeszcze syrop mieszam z resztą wódki. 

 Pomarańczę po sparzeniu i osuszeniu nacinam końcem noża robiąc małe dziurki a następnie wciskam w nie ziarna kawy.
 


Nadzianą pomarańczę umieszczam w słoju, zalewam wódką z cukrem i odstawiam na 6 tygodni. 


Po 6 tygodniach, nalewkę zlewam znad pomarańczy, filtruję przez bibułę i przelewam do butelek. 

                                                                                     Smacznego!!



Podobno najlepszy efekt tej nalewki uzyskać można po odstawieniu jej na kolejna 6 tygodni i jeszcze raz na 6 tygodni (razem 3 miesiące).  

                                                          Razem z wami czekam na efekt!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wersja z cytryną i 40 ziaren kawy też się sprawdza na chłodne, raczej obecnie, mroźne wieczory :)