Łososia jak prawie każde mięso można zamarynować i podawać cienko pokrojonego z pieczywem.
Tak podawane mięso nazywamy "Carpaccio", możemy w ten sposób podawać ryby, wołowinę (polędwicę ewentualnie ligawa), pierś z kaczki ...
Tak podawane mięso nazywamy "Carpaccio", możemy w ten sposób podawać ryby, wołowinę (polędwicę ewentualnie ligawa), pierś z kaczki ...
Filet z łososia, oczyszczony z błon i ości grzbietowych, posypuję grubą solą morską (tzw. kwiat solny) w ilości około 3 łyżek na jeden płat łososia (ok. 1 kg), pół łyżeczki świeżo tłuczonego pieprzu (ew. zmiażdżonego pomiędzy dwoma łyżkami stołowymi) oraz pół pęczka kopru świeżego drobno pokrojonego.
Tak przygotowany filet odstawiam w szklanym naczyniu przykryty folią spożywczą do lodówki na 3-4 dni, przewracając filet 2-3 razy dziennie aby smaki równomiernie przenikały się w rybie.
Tak przygotowaną rybę kroimy na ukośnie na bardzo cienkie plastry podając z grzankami lub bułką pszenną, majonezem, koperkiem świeżym, cząstkami cytryny lub jak ktoś woli
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz