niedziela, 29 stycznia 2012

Łosoś w papilotach

na 1 osobę:



200 gr fileta z łososia
świeża papryka ostra (chilli)
łyżeczka pokrojonej papryki słodkiej
odrobina świeżego imbiru
3 plastry cytryny
sól, oliwa z oliwek, arkusz papieru do pieczenia, patyczek do szaszłyków


czas przygotowania: 10 minut + 20 minut na pieczenie.


1. Piekarnik nastawiam na temperaturę 180 st. C
2. Arkusz papieru do pieczenia smaruję oliwą z oliwek
3. Na arkuszu kładę filet z łososia, posypuję solą, smaruję odrobiną startego imbiru (jeżeli ktoś nie lubi imbiru można śmiało z niego zrezygnować), posypuję pokrojoną papryką słodką oraz ostrą (chilli), polewam jeszcze odrobiną oliwy, kładę 3 plasterki cytryny na wierzchu,
4. Arkusz papieru spinam kijkiem do szaszłyków (jak na zdjęciu).

5. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  

Po upieczeniu rybę można wyłożyć na talerz lub też podać w papierze - wygląda dość ciekawo i interesująco.


Można łososia podać na plastrach boczku wędzonego (pancetta) - zawijając ją w nich przed pieczeniem - dość ciekawy wzbogacony smak łososia.











Można podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.

SMACZNEGO!!



Brak komentarzy: