Oglądając pewnego zimnego popołudnia ciekawy i mój jak się domyślacie ulubiony program "Kuchnia+" i zobaczyłem tort czekoladowy robiony przez Panią Bożenę Sikoń - cukiernika z zawodu oraz zamiłowania prowadzącą w Kuchni TV program pt. "Łakocie Bożeny Sikoń"
więc tym razem niestety nie podaję przepisu swojego autorstwa a z programu "Łakocie Bożeny Sikoń"i nie wstydzę przyznać się do tego!!
Biszkopt: (rant średnica 20 cm)
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
Mus:
150 g czekolady gorzkiej 60 %
250 g śmietany 30 - 36%
50 g białka (z 2 jaj)
20 g cukru
Syrop do nasączania:
100 ml wody (ok.1/2 szklanki)
100 g cukru
2-3 łyżeczki kawy
rum do smaku
150 g czekolady do dekoracji
Przygotowanie biszkoptu:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając. Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.
Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać.
Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.
Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.
Bożena Sikoń
życzę owocnej pracy oraz SMACZNEGO!!
Ps.czekolada o zbyt dużej zawartości kakao za bardzo nie nadaje się - (za pierwszym razem użyłem 75%) do musu ok, natomiast do dekoracji zbyt twarda...
dwa pierwsze zdjęcia oraz przepis podaję ze strony:
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-6129_tort-czekoladowy-.html
więc tym razem niestety nie podaję przepisu swojego autorstwa a z programu "Łakocie Bożeny Sikoń"i nie wstydzę przyznać się do tego!!
oryginał |
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
Mus:
150 g czekolady gorzkiej 60 %
250 g śmietany 30 - 36%
50 g białka (z 2 jaj)
20 g cukru
Syrop do nasączania:
100 ml wody (ok.1/2 szklanki)
100 g cukru
2-3 łyżeczki kawy
rum do smaku
150 g czekolady do dekoracji
Przygotowanie biszkoptu:
Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas ręcznie mieszając. Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min.
Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać.
Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy.
Przygotować dekorację:
Terakotę – kafelek włożyć wcześniej do zamrażarki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Na zamrożony kafelek wylać strumień czekolady i szybko rozsmarować i natychmiast skrobaczką zeskrobać zastygnięty pas czekolady i obłożyć tort – czynność powtórzyć aż do wykończenia tortu.
Bożena Sikoń
oraz moje wykonanie |
Ps.czekolada o zbyt dużej zawartości kakao za bardzo nie nadaje się - (za pierwszym razem użyłem 75%) do musu ok, natomiast do dekoracji zbyt twarda...
dwa pierwsze zdjęcia oraz przepis podaję ze strony:
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-6129_tort-czekoladowy-.html
oraz wersja video:
http://www.kuchniaplus.pl/wideo/play-wideo.php?32657_lakocie-bozeny-siko/odc_3_tort_czekoladowy,odc.+3+-+Tort+czekoladowy,1
1 komentarz:
Właśnie się natknęłam i ... uśmiałam się ale bardzo szczerze. Nie znam Cie ale już cię UWIELBIAM, jesteś cudowna. Podziwiam za trud i starania. Sama podchodzę do jej wypieków jak do jeża bo w jej wykonaniu wygląda jakby to była najłatwiejsza rzecz na świecie.
No nic zachęciłaś mnie i też spróbuję mimo wszystko.
Pozdrawiam serdecznie.
Ela
Prześlij komentarz