Oliwa z papryczkami chilli |
Do wytworzenia takiej oliwy potrzebujemy dobrej oliwy z oliwek i do wyboru:
całe strąki ostrej papryki "chilli" lub "piri piri"
liść laurowy i ziarno pieprzu
skórka z cytryny (bez białego miąższu)
gałązki rozmarynu, tymianku, bazylii (wszystkie te zioła należy wcześniej podsuszyć - dodanie świeżych ziół spowoduje zepsucie się oliwy)
Oliwa z papryczkami piri piri |
3 komentarze:
witam
we włoszech jadlem pizze prosciutto funghi wlasnie podlewana takim olejkiem, "niebo w gębie"
niestety na dzien dzisiejszy trzeba jesc bez oleju puki nie "odstoi" :)
Pozdrawiam
Witam
we wloszech jadlem pizze polewana wlasnie takim olejem. Niestety w tym momencie musze jesc ja bez oleju puki nie "odstoi" swojego ;)
Pozdrawiam i dziekuje za przepis
aby szybko otrzymać taką oliwę podgrzej ją albo w rondelku (dość szybko) lub w niższej temperaturze w kąpieli wodnej.
Prześlij komentarz