Ostatnio strasznie zaniedbałem ten kącik, na początek MasterChef - (niestety nie zakwalifikowałem się ku rozpaczy pewnych osób...). Potem był urlop, powrót do pracy itd. Ale powróciłem i jestem, więc do dzieła.
Dziś
Ciasto:
Dziś
Ciasto:
- 1 duża cukinia (około 50 dag)
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- 10 dag tartego sera żółtego
- sól
- pieprz
- 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych (ja dałem szczypiorek, bazylię, szałwię, estragon, zieloną pietruszkę)
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 200g jogurtu naturalnego
- sól
- 2 łyżki siekanego koperku.
- oliwa lub olej roślinny do smażenia.
1. Umytą cukinie starłem ze skórą na grubej tarce. Posoliłem i odstawiłem na sitku na 15-20 minut, aż puści sok.
2. Z jogurtu, posiekanego czosnku, koperku robię pyszny sos, soląc go do smaku. Odstawiam do przegryzienia na parę minut.
3. Cukinię odciskam (wyciskając sok w rękach), dodaje starty ser żółty, posiekane zioła oraz jajko. Masę dokładnie mieszam.
4. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażyć na złocisty kolor lekko je rumieniąc (Ja swoje placki formowałem ręcznie, u mnie ciasto było konsystencji ciasta drożdżowego na placki).
5. Placki podawać polane sosem. Do dekoracji użyłem smażonych w oliwie liści szałwii - smaczne i ciekawe.
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Brzmi smakowicie!!! Dobrze, ze sie nie poddales tylko 'dzialasz' dalej:)
Prześlij komentarz