Esencje tego przepisu zaczerpnąłem od Jamiego Oliviera, jednak została ona troszeczkę zmodyfikowana co myślę wyszło jej tylko na korzyść.
Do sałatki potrzebujemy:
- 2 - 3 młode cukinie (około 500 gr.) lub ogórków szklarniowych (sałatkowych)
- 1 czerwoną papryczkę chilli w całości
- sól
- oliwa extra virgin
- miód pszczeli
- ocet winny (lub jabłkowy)
- pieprz świeżo mielony
- sól
na zdjęciu sałatka z ogórków (zasad ta sama, smak podobny) |
- Umytą cukinię kroje wzdłuż na cienkie plastry a następnie w zapałkę po skosie, przekładam do miski szklanej, solę i odstawiam na 0,5 - 1 godzinę do lodówki aby spokojnie puściła sok.
- Chili siekam drobno w całości z nasionami (osoby które nie lubią zbyt ostrego jedzenia polecam usunięcie z papryczki nasion i białych części pozostawiając sam miąższ papryczki),
- Przygotowuje dresing: 2 łyżki miodu płynnego mieszam z 2 łyżkami octu winnego oraz 6-8 łyżkami oliwy, dodaje sól i pieprz do smaku. Dla smakoszy i osób lubiących mięte polecam dodanie do sosu kilku posiekanych listków mięty.
- Odcedzam na sicie cukinię, sprawdzam czy nie jest za słona (czasami się tak zdarza że damy za dużo soli i wtedy należy cukinię szybko przepłukać pod bieżącą zimną wodą),
- W salaterce mieszam cukinię posiekane chilli oraz dresing bezpośrednio przed podaniem.
Czasami zamiast cukinii używam ogórka sałatkowego (szklarniowy) - równie pyszny efekt.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz