wtorek, 7 sierpnia 2012

Ostra sałatka z cukinii

Esencje tego przepisu zaczerpnąłem od Jamiego Oliviera, jednak została ona troszeczkę zmodyfikowana co myślę wyszło jej tylko na korzyść. 

Do sałatki potrzebujemy:

  • 2 - 3 młode cukinie (około 500 gr.) lub ogórków szklarniowych (sałatkowych)
  • 1 czerwoną papryczkę chilli w całości
  • sól
 dresing:
  • oliwa extra virgin 
  • miód pszczeli
  • ocet winny (lub jabłkowy)
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

na zdjęciu sałatka z ogórków (zasad ta sama, smak podobny)
  1. Umytą cukinię kroje wzdłuż na cienkie plastry a następnie w zapałkę po skosie, przekładam do miski szklanej, solę i odstawiam na 0,5 - 1 godzinę do lodówki aby spokojnie puściła sok.
  2. Chili siekam drobno w całości z nasionami (osoby które nie lubią zbyt ostrego jedzenia polecam usunięcie z papryczki nasion i białych części pozostawiając sam miąższ papryczki), 
  3. Przygotowuje dresing: 2 łyżki miodu płynnego mieszam z 2 łyżkami octu winnego oraz 6-8 łyżkami oliwy, dodaje sól i pieprz do smaku. Dla smakoszy i osób lubiących mięte polecam dodanie do sosu kilku posiekanych listków mięty.
  4. Odcedzam na sicie cukinię, sprawdzam czy nie jest za słona (czasami się tak zdarza że damy za dużo soli i wtedy należy cukinię szybko przepłukać pod bieżącą zimną wodą),
  5. W salaterce mieszam cukinię posiekane chilli oraz dresing bezpośrednio przed podaniem.
Czasami zamiast cukinii używam ogórka sałatkowego (szklarniowy) - równie pyszny efekt.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: