sobota, 25 sierpnia 2012

Tiramisu malinowe

No i kolejna wariacja na temat malin - tiramisu malinowe. Czy tiramisu musi być klasyczne bez owoców - w dzisiejszej kuchni chyba już nie, w niej robimy tyle różności wręcz czasami z założenia niepasujące do siebie, więc chyba i tiramisu możemy zmieniać!

Składniki:

  • 250 gr serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 gr malin
  • 100 gr biszkoptów
  • 200 ml bardzo mocnej kawy
  • 50 ml likieru migdałowego lub orzechowego (ja dałem wódkę orzechową Soplicy - bardziej wytrawne...)
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych lub też siekanych migdałów
Przygotowanie:
 
  1. Schłodzoną śmietanę ubijam prawie na sztywno dodając na koniec 2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)
  2. Serek mascarpone delikatnie ubijam i delikatnie łączę z ubitą śmietaną na jednolity krem
  3. Połowę biszkoptów maczam w naparze kawowym wymieszanym z alkoholem, wykładam do szklanej miski, wysypuje na nie połowę malin (parę malin pozostawiam do dekoracji) i przykrywał połową kremu śmietanowego, następnie układam drugą warstwę z biszkoptów malin i kremu. Na wierzch układam pozostawione maliny, posypuje uprażone na suchej patelni migdały (płatki lub siekane) dekoruje listkami mięty (lub melisy).
  4. Deser odstawiam na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. 
 
 SMACZNEGO!

Brak komentarzy: