Jest późne lato, w ogrodzie cukinia owocuje w pełni - stąd u mnie kolejny przepis na te wspaniałe (jak uważam) warzywo. Danie bardzo szybkie do wykonania, smaczne, sycące oraz jak to niektórzy określają - "łechcące podniebienie".
Na 2 porcje potrzebujemy:
Na 2 porcje potrzebujemy:
- 1 młoda cukinia (około 15 dag),
- 20 dag makaronu tagliatelle,
- oliwa z oliwek
- sól,
- tarty parmezan lub inny dojrzały ser żółty
- ewentualnie listki świeżego tymianku
- Umytą cukinię kroje w podłużne paski (najwygodniej obieraczką do warzyw - daje równej grubości paski), a następnie paski te wzdłuż na szerokość odpowiadającą makaronowi,
- Makaron gotuje al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeden gotujemy 4 minuty a innego producenta nawet 15 minut),
- Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (czyli czasami wstawiając makaron) silnie rozgrzewam patelnie z odrobiną oliwy, szybko smażę pokrojoną cukinię (około 2 minut) pod koniec smażenia dodaję listki tymianku, chwilę potem ugotowany i odcedzony makaron, dolewając jeszcze 2-3 łyżki płynu z gotowania makaronu. Całość mieszamy i podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz