wtorek, 7 sierpnia 2012

Tagliatelle z cukinią

Jest późne lato, w ogrodzie cukinia owocuje w pełni - stąd u mnie kolejny przepis na te wspaniałe (jak uważam) warzywo. Danie bardzo szybkie do wykonania, smaczne, sycące oraz jak to niektórzy określają - "łechcące podniebienie".

Na 2 porcje potrzebujemy:

  • 1 młoda cukinia (około 15 dag), 
  • 20 dag makaronu tagliatelle,
  • oliwa z oliwek
  • sól, 
  • tarty parmezan lub inny dojrzały ser żółty
  • ewentualnie listki świeżego tymianku
przygotowanie:


  1. Umytą cukinię kroje w podłużne paski (najwygodniej obieraczką do warzyw - daje równej grubości paski), a następnie paski te wzdłuż na szerokość odpowiadającą makaronowi,
  2. Makaron gotuje al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeden gotujemy 4 minuty a innego producenta nawet 15 minut), 
  3. Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (czyli czasami wstawiając makaron) silnie  rozgrzewam patelnie z odrobiną oliwy, szybko smażę pokrojoną cukinię (około 2 minut) pod koniec smażenia dodaję listki tymianku, chwilę potem ugotowany i odcedzony makaron, dolewając jeszcze 2-3 łyżki płynu z gotowania makaronu. Całość mieszamy i podajemy ze świeżo startym parmezanem.
 
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy: