Składniki:
- na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
- 2 jajka
- na nadzienie
- 3 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- polewa
- 6 łyżek cukru brązowego
- 2 łyżki siekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
1. Ciasto przygotowuje zaczynając od zmieszania mąki z cukrem oraz solą, następnie dodaje masło siekając je na drobne kawałki, po czym całość łącze z rozbitym jajkiem i szybko zagniatam, formuje kulkę i wkładam do lodówki na 1godzinę.
2. Ciasto
rozwałkowuje, wykładam nim formę do tarty wysmarowaną masłem, spód dziurkujemy
widelcem, całość wkładam jeszcze do lodówki na 15 min.
3. Spód podpiekam w piekarniku ok. 10-15 min. w 200 stopniach na złoty kolor (na spodzie wykładam papier do pieczenia i wysypuje ziarno fasoli co zabezpiecza je nam przez przypadkowym wyrośnięciem).
4. Obrane jabłka, kroję w cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny,
4. Obrane jabłka, kroję w cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny,
5. Na podpieczony spód układam jabłka, posypuje kruszonką i
pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach .
2 komentarze:
Jaka ładna i foremna tarta ;)
chyba nawet wiesz dla czego taka foremna?!
a tak szczerze, forma sprawdza się, jest zaj..., wiadomo -oryginał z wysp...
jeszcze raz dzięki!
Prześlij komentarz