wtorek, 7 sierpnia 2012

Tarta z jabłkami i migdałami


Składniki:
- na ciasto:
  •   250g mąki pszennej
  •   125g masła
  •   szczypta soli
  •   3-4 łyżki wody
  •   2 jajka
- na nadzienie
  • 3 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
- polewa
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
 Sposób przygotowania:
1. Ciasto przygotowuje zaczynając od zmieszania mąki z cukrem oraz solą, następnie dodaje masło siekając je na drobne kawałki, po czym całość łącze z rozbitym jajkiem i szybko zagniatam, formuje kulkę i wkładam do lodówki na 1godzinę. 
2. Ciasto rozwałkowuje, wykładam nim formę do tarty wysmarowaną masłem, spód dziurkujemy widelcem, całość wkładam jeszcze do lodówki na 15 min. 
3. Spód podpiekam w piekarniku ok. 10-15 min. w 200 stopniach na złoty kolor (na spodzie wykładam papier do pieczenia i wysypuje ziarno fasoli co zabezpiecza je nam przez przypadkowym wyrośnięciem).
4. Obrane jabłka, kroję w cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny, 
5. Na patelni robimy kruszonkę migdałową podsmażając migdały z masłem, cukrem oraz cynamonem.
5. Na podpieczony spód układam jabłka, posypuje kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach .

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Marcin pisze...

Jaka ładna i foremna tarta ;)

Kuchnia - moja pasja pisze...

chyba nawet wiesz dla czego taka foremna?!

a tak szczerze, forma sprawdza się, jest zaj..., wiadomo -oryginał z wysp...
jeszcze raz dzięki!