Długo zbierałem się do zrobienia tego "wynalazku", a to nie było dość grzybów, a to jak zwykle w domu - mało czasu. Ale nadeszła ta właściwa chwila. Dziś wracając z grzybobrania z kosze pełnym dorodnych kurek zdecydowałem się na tą wywodzącą się z Litwy przekąskę.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
3 jajka surowe
1 duża cebula
1/2 pęczka dymki
2 łyżki oliwy
sol, pieprz
Przygotowanie:
2. Grzyby po odsączeniu i ostudzeniu wymieszałem z 5 pokrojonymi w drobną kostkę jajkami ugotowanymi na twardo. Do masy dodałem uduszoną drobno pokrojoną na oliwie cebulą, dodałem sol i pieprz do smaku oraz drobno posiekaną dymkę.
3. Z kilu arkuszy foli spożywczej uformowałem duży prostokąt, wyłożyłem masę grzybową a następnie zwinąłem formując w "baton".
5. Salceson po ugotowaniu na noc obciążyłem deseczką w celu jego uformowania (a przynajmniej na 4-5 godzin).
6. Po wystudzeniu, salceson kroję w grube plastry i podałem z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Próbowalam pychota polecam
Prześlij komentarz