poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Prawdziwkowe carpaccio

Będąc ostatnio na grzybach znalazłem jednego młodego prawdziwka. Długo myślałem jak go spożytkować z głową, nie problem zmarnować z innymi grzybami - ale zrobić tak aby na długo zapamiętać. Myślę że udała mi się ta sztuka. Po długich poszukiwaniach padło na prawdziwkowe carpaccio.


Na jedną osobę potrzebujemy:
1 - 2 dorodne kapelusze prawdziwka (oczyszczony ręcznie ściereczką lub wilgotną gąbką i suchą ściereczką, w żadnym wypadku nie wolno myć go mocząc w wodzie)
garść rukoli
sól i pieprz do smaku
dobra świeża oliwa z oliwek, ewentualnie oliwa smakowa (np. truflowa, prawdziwkowa)


Sposób przygotowania:
Na talerz na którym będziemy podawać carpaccio wyłożyłem umytą i osuszoną rukole ( zerwałem ostatnie liście z działki), na wierzchu układamy pokrojony w cienkie płatki kapelusz prawdziwka, posypujemy solą i pieprzem, skraplamy oliwą z oliwek (w oryginalnym włoskim przepisie używana jest oliwa truflowa, ale myślę że swobodnie można użyć oliwy w której moczyły się suszone prawdziwki lub też inna oliwa smakowa). Talerz przykryłem folią spożywczą i odstawiłem na 2 godziny do przegryzienia się smaków.



SMACZNEGO!!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

dafabet link - thakasino.com
We have the best odds on football matches, with dafabet and best bets on soccer. Register dafabet now!‎Dafabet Link · ‎Dafabet クイーンカジノ Link - Dafabet Login · 온카지노 ‎Dafabet Login