Składniki:
250 g skrzydełek z kurczaka,
1 cukinia
1 papryka
2 łyżki oliwy do smażenia warzyw
2 marchewki
kawałek pora i selera
2 ziemniaki
100 g drobnego makaronu
1 puszka pomidorów bez skórki (krojone lub w całości)
2 łyżki przecieru lub pasty pomidorowej
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
100 g liści szpinaku (może być mrożony - byle nie siekany)
100 g sera żółtego ostrego (cheddar) lub typu włoskiego (parmezan)
przygotowanie:
1. W garnku o pojemności około 4 l gotuję wywar ze skrzydełek:
- do około 2 l wody wrzucam umyte skrzydełka, dodaję sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele
angielskie oraz pokrojoną na kawałki marchew, seler oraz por.
angielskie oraz pokrojoną na kawałki marchew, seler oraz por.
2. Po około 40 minutach gotowania wywaru, na patelni obsmażam na oliwie pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę, dodaję do wywaru, dodaję również ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory z puszki (jeżeli są całe należy je wcześniej rozdrobnić np nożem), przecier pomidorowy.
3. Po kolejnych 10 minutach dodaję makaron, gotuję około 15-20 minut i dodaje liście szpinaku oraz starty na tarce o dużych oczkach ser żółty. Całość ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
4. Po kolejnych 10 minutach zupa gotowa do podania.
2 komentarze:
Dobre było ... sam sobie zrobiłem
Tyle składników diety śródziemnomorskiej... to musi być pyszne! Niestety z racji braku składników w tej chwili, gotowanie zupy włoskiej odkładam na jutro :)
Prześlij komentarz