środa, 14 marca 2012

skrzydełka w chrupkiej panierce


Syn mój uwielbia skrzydełka kurze w panierce. Mogą być na ostro, w chrupkiej panierce, z serem, z ziołami, z orzechami  lub w wielu innych smakach. 

Dzisiaj będzie panierka z na ostro z serem zółtym którego dodatek powoduje, iż panierka jest bardzo chrupka.





Składniki na 4 porcje:

 750 g skrzydełek kurzych (bez ostatniej trzeciej części- która zawiera bardzo mało mięsa ale nadaje się doskonale na wywar do zup)

sól, pieprz mielony, papryka ostra, ulubione zioła ( ja stosuję tymianek i zioła prowansalskie)

panierka:
gęste ciasto naleśnikowe z 2 jajek, mąki pszennej oraz wody
200 gr tartej bułki
150 gr startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego 

olej roślinny do smażenia - około 200 ml

przygotowanie:


1. Skrzydełka dzielę na trzy części, dwie największe używam do panierowania a ostatnią drobną cześć zostawiam do zup.

2. Skrzydełka przyprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami, pozostawiam na co najmniej 2 godziny aby smaki przeszły mięso.

3. Przygotowuję gęste ciasto naleśnikowe (takie o konsystencji gęstej śmietany), bułkę tartą mieszam w misce z wiórkami skartowanego sera żółtego, rozgrzewam olej na patelni lub w rondelku - oleju powinno być tyle żeby w trakcie smażenia przykrywał mięso. 
 
4. Części skrzydełek zanurzam w cieście naleśnikowym, obtaczam w panierce i smażę na lekko złoty kolor.
Po usmażeniu układam na ruszcie lub kratce do pieczenia.

5. Skrzydełka dopiekam około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180  st. C.

6. Po upieczeniu podaję gorące na stół!!


SMACZNEGO!!!


Skrzydełka można smażyć w frytkownicy, wtedy należy je układać bezpośrednio po obtoczeniu w panierce w koszu do smażenia i dopiero wtedy zanurzyć w rozgrzanym oleju. Ta wersja skrzydełek jest równie smaczna. Panierkę w trakcie przygotowywania można urozmaicić o dodatek rozdrobnionych orzechów, migdałów, ziół. Do ciasta naleśnikowego można dodać część mąki kukurydzianej zamiast całości pszennej, posiekane chilli - zaostrzy nam smak skrzydełek....






3 komentarze:

Kasia pisze...

skrzydełka jak są chrupiące są zawsze świetne :)

ewelina pisze...

Może już znasz ten trik, ale ja panierke do chrupiacego kurczaka robie z maki pszennej i zwyklych lekko pokruszonych platkow kukurydzianych. :)

Anonimowy pisze...

ja dzisiaj robiem tylko ze nie uzywalem piekarnika.skrzedełka mialem ugotowane juz bo z rosołu byly wzięte.mieso było juz miękkie i tylko smarzylem wg przepisu.ciasto zrobilem na nalesniki jak trzeba z przyprawami.skapalem w tym ciescie i pózniej w bułke tartą.i eleganckie chrupiące wyszły.wg mnie dobry pomysł dla tych którzy nie maja piekarnika a jeszcze dodam ze mieso fajnie przeszło tym zapachem rosołu.i na dodatek odpowiednie przyprawy i potrawa bajeczka