niedziela, 11 marca 2012

Makaron z kiełbasą polską i gorgonzolą

 
 Dziś na kolację naszła mnie straszna ochota na kolejną wariacje z tematu - makaron. Danie jak zwykle szybkie do przygotowania, dość mocno kaloryczne, ale dzięki swoim składnikom - kiełbasie polskiej surowej oraz suszonym pomidorom - o niepowtarzalnym smaku i aromacie.





Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu - świderki, kokardki,
150 g kiełbasy polskiej surowej podwędzanej,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 cebuli czerwonej,
1 świeża papryka chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
100 g pomidorów suszonych z oliwy,
1 łyżka kaparów (niekoniecznie), 
100 g sera gorgonzola,
1 łyżka oliwy, 
ser do posypania makaronu,

sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona, siekana zielona pietruszka.


 Czas przygotowania potrawy - 15 minut.

 Sposób przygotowania: 


1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.


 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, obsmażam czosnek pokrojony w cienkie plasterki - uważając aby się nie przypalił), następnie dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę - całość duszę około 1 minuty.


 3. Do czosnku i cebuli dodaję pokrojoną w słupki kiełbasę polską, całość smażę na "wolnym" ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w paski pomidory suszone, drobno posiekane chilli, posiekane kapary, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz bazylię i posiekaną zieloną pietruszkę, całość doprawiam solą i pieprzem.


4. Przed odcedzeniem makaronu do smażonej kiełbaski dodaję 1 łyżkę wazową wody z gotowania, dodaję odcedzony makaron i mieszam na patelni.











5.. Gotowe danie wykładam na talerze i posypuje wiórkami serem żółtego.

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Marcin pisze...

A dlaczego jutro nie miałbym tego zrobić na obiad?

Kuchnia - moja pasja pisze...

zrób go oczywiście, ja gorąco polecam...
;)