czwartek, 1 marca 2012

Brzoskwinie w karmelu

Dzisiaj napadła mnie ochota na słodkości, a żeby nie szaleć zbytnio z tą słodyczą postanowiłem zrobić brzoskwinie w karmelu, deser prosty, szybki i bardzo efektowny. Przygotowanie jego trwa 15 minut i można go podawać zarówno na gorąco jak i na zimno, same brzoskwinie lub z dodatkiem np. lodów waniliowych, kruchego ciastka, świeżych owoców jagodowych - truskawki, maliny...



Składniki:
puszka brzoskwiń w lekkim syropie,
4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
150 ml słodkiej śmietanki 18%


Na rozgrzaną patelnię wykładam połówki brzoskwiń i wylewam syrop, dodaję cukier i doprowadzam do zagotowania syropy. Całość mieszam zakręcając koliste ruchy patelnią. Po około 10 do 15 minut z syropu zrobi się nam sos karmelowy i trzeba tu bardzo uważać, aby wyłapać moment jak sos zacznie nam brązowieć należy wtedy szybko zdjąć patelnie z palnika.

Brzoskwinie wykładam na półmisek, polewam wytworzonym sosem karmelowym i posypuje startą skórką z cytrusów - np. limonki.
 
SMACZNEGO!!

Brak komentarzy: