Dziś na kolację naszła mnie straszna ochota na kolejną wariacje z tematu - makaron. Danie jak zwykle szybkie do przygotowania, dość mocno kaloryczne, ale dzięki swoim składnikom - kiełbasie polskiej surowej oraz suszonym pomidorom - o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu - świderki, kokardki,
150 g kiełbasy polskiej surowej podwędzanej,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 cebuli czerwonej,
1 świeża papryka chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
5.. Gotowe danie wykładam na talerze i posypuje wiórkami serem żółtego.
SMACZNEGO!!!
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu - świderki, kokardki,
150 g kiełbasy polskiej surowej podwędzanej,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 cebuli czerwonej,
1 świeża papryka chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
100 g pomidorów suszonych z oliwy,
1 łyżka kaparów (niekoniecznie),
100 g sera gorgonzola,
1 łyżka oliwy,
ser do posypania makaronu,
sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona, siekana zielona pietruszka.
Czas przygotowania potrawy - 15 minut.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, obsmażam czosnek pokrojony w cienkie plasterki - uważając aby się nie przypalił), następnie dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę - całość duszę około 1 minuty.
3. Do czosnku i cebuli dodaję pokrojoną w słupki kiełbasę polską, całość smażę na "wolnym" ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w paski pomidory suszone, drobno posiekane chilli, posiekane kapary, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz bazylię i posiekaną zieloną pietruszkę, całość doprawiam solą i pieprzem.
4. Przed odcedzeniem makaronu do smażonej kiełbaski dodaję 1 łyżkę wazową wody z gotowania, dodaję odcedzony makaron i mieszam na patelni.
100 g sera gorgonzola,
1 łyżka oliwy,
ser do posypania makaronu,
sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona, siekana zielona pietruszka.
Czas przygotowania potrawy - 15 minut.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, obsmażam czosnek pokrojony w cienkie plasterki - uważając aby się nie przypalił), następnie dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę - całość duszę około 1 minuty.
3. Do czosnku i cebuli dodaję pokrojoną w słupki kiełbasę polską, całość smażę na "wolnym" ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w paski pomidory suszone, drobno posiekane chilli, posiekane kapary, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz bazylię i posiekaną zieloną pietruszkę, całość doprawiam solą i pieprzem.
4. Przed odcedzeniem makaronu do smażonej kiełbaski dodaję 1 łyżkę wazową wody z gotowania, dodaję odcedzony makaron i mieszam na patelni.
5.. Gotowe danie wykładam na talerze i posypuje wiórkami serem żółtego.
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
A dlaczego jutro nie miałbym tego zrobić na obiad?
zrób go oczywiście, ja gorąco polecam...
;)
Prześlij komentarz