niedziela, 11 marca 2012

Makaron z boczkiem

Kilkanaście lat temu, mieszkając w internacie zajadałem się przygotowywanym dość często makaronem z boczkiem. Nigdy do końca nie wiedziałem jak one to robią aby uzyskać wspaniałe danie z prostych składników. Kilkanaście razy próbowałem różnych kombinacji, aż wreszcie uzyskałem to coś, co dziś wam przedstawiam.


 

 Składniki na 4 porcje:
 
400 g makaronu - świderki, kokardki,
150 g wędzonego boczku,
2-3 ząbki czosnku,
1 świeża papryka chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 łyżka oliwy, 
ser do posypania makaronu,

sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony, siekana zielona pietruszka.




Sposób przygotowania:


1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, obsmażam czosnek pokrojony w cienkie plasterki - uważając aby się nie przypalił), dodaje pokrojony w słupki boczek, całość smażę na "wolnym" ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekane chilli, tymianek oraz doprawiam solą i pieprzem.

3. Odcedzony makaron dodaję do przygotowanego boczku i całość mieszam na patelni. Dodaję posiekaną zieloną pietruszkę.
jeszcze tylko wiórki sera żółtego i SMACZNEGO ŻYCZĘ!!


4. Gotowe danie wykładam na talerze i posypuje wiórkami serem żółtego.




SMACZNEGO!!!




Wiórki sera żółtego otrzymuję używając do tego obieraczki do warzyw.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Właśnie postanowiłem zrobić Twój przepis i wyszedł mi znakomicie. Smak po prostu wyśmienity :) Dzięki wielkie , dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem a to jest naprawdę dobre. Polecam położyć plasterek sera na talerzu i na to położyć makaron. Pozdrawiam !