Gęsta, smaczna i pożywna zupa na zimne jesienne dni. W
smaku jest bardzo delikatna, słodka dzięki
upieczonej wcześniej dyni, do tego odrobina świeżego imbiru dla pikanterii. Połączenie idealne.
Zupa krem z dyni:
- 1000 g upieczonej dyni( sam miąższ, bez skóry, pestek i włóknistej warstwy)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- kawałek startego kłącza imbiru
- kwaśna śmietana
- uprażone na suchej patelni łuskane nasiona dyni
Przygotowanie:
1. Obieram dynie ze skóry oraz wydłubuje miąższ, kroję ją w plastry o grubości około 2 cm, wykładam na blasze do pieczenia, polewam oliwą i piekę około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
2. Do gotującego się bulionu dodaje drobno pokrojone ziemniaki oraz upieczoną dynię, gotuje około 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaje starty kawałek (około 2-3 cm) kłącza imbiru.
3. Zupę przecieram na gładką masę za pomocą blendera lub przez sito, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję zupę z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypaną łuskanymi i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
SMACZNEGO!!!!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz