niedziela, 9 września 2012

Zupa krem z pieczonej dyni

Gęsta, smaczna i pożywna zupa na zimne jesienne dni. W smaku jest bardzo delikatna, słodka dzięki upieczonej wcześniej dyni, do tego odrobina świeżego imbiru dla pikanterii. Połączenie idealne. 

Zupa krem z dyni:

  • 1000 g upieczonej dyni( sam miąższ, bez skóry, pestek i włóknistej warstwy)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kawałek startego kłącza imbiru 
  • kwaśna śmietana
  • uprażone na suchej patelni łuskane nasiona dyni
Przygotowanie:
 



1. Obieram dynie ze skóry oraz wydłubuje miąższ, kroję ją w plastry o grubości około 2 cm, wykładam na blasze do pieczenia, polewam oliwą i piekę około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

2. Do gotującego się bulionu dodaje drobno pokrojone ziemniaki oraz upieczoną dynię, gotuje około 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaje starty kawałek (około 2-3 cm) kłącza imbiru. 

3. Zupę przecieram na gładką masę za pomocą blendera lub przez sito, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję zupę z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypaną łuskanymi i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

SMACZNEGO!!!!.

Brak komentarzy: