Tortilla de patatas - po polsku ziemniaczany omlet lub omlet z ziemniakami, proste danie acz trochę pracochłonne. Dobre na niedzielne śniadanie lub rodzinną kolację.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- pół dużego pomidora
- 3 łyżki ziarna kukurydzy z puszki
- 2 kiełbaski (około 30 dag)
- 6 jajek
- garść starowanego sera żółtego
- siekany szczypiorek lub zielona pietruszka
- oliwa
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Kartofle obieram, obgotowuję około 10 minut a następnie kroję w cienkie plastry,
2. Cebulę kroje w
grubą kostkę i podsmażam na oliwie razem z pokrojonymi w plasterki
kiełbaskami, po około 5 minutach dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz ziarno kukurydzy, po kolejnych 2-3 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i smażę jeszcze około 5 minut delikatnie mieszając składniki,
3. Zdejmuję z ognia. Jajka mieszam z
przyprawami i wylewam na patelnię (na ziemniaki z kiełbasą), całość smażę na niewielkim ogniu pod przykryciem ok.
4-5 min.
5. Na podsmażony prawie ścięty już omlet (wierzch pozostanie jeszcze odrobinę płynny) wykładam starowany ser i wstawiam na kolejne 5-7 minut do piekarnika.
6. Tortille wyciągam gdy cały ser się rozpuści i zacznie rumienić. Od razu danie podajemy na stół posypane posiekaną zieleniną (szczypiorek, zielona pietruszka).
SMACZNEGO!!!
Ps. przed wstawieniem patelni do piekarnika rączki obwinąłem folią aluminiową- co zabezpieczyło rączki przed spaleniem pod grillem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz