niedziela, 9 września 2012

Tortilla de patatas - ziemniaczany omlet

 Tortilla de patatas - po polsku ziemniaczany omlet lub omlet z ziemniakami, proste danie acz trochę pracochłonne. Dobre na niedzielne śniadanie lub rodzinną kolację.

  Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • pół dużego pomidora
  • 3 łyżki ziarna kukurydzy z puszki
  • 2 kiełbaski (około 30 dag)
  • 6 jajek
  • garść starowanego sera żółtego
  • siekany szczypiorek lub zielona pietruszka
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
1. Kartofle obieram, obgotowuję około 10 minut a następnie kroję w cienkie plastry,


2. Cebulę kroje w grubą kostkę i podsmażam na oliwie razem z pokrojonymi w plasterki kiełbaskami, po około 5 minutach dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz ziarno kukurydzy, po kolejnych 2-3 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i smażę jeszcze około 5 minut delikatnie mieszając składniki,
 

3. Zdejmuję z ognia. Jajka mieszam z przyprawami i wylewam na patelnię (na ziemniaki z kiełbasą), całość smażę na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 4-5 min. 


4. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik z włączonym grillem do 200 st. C. 


5. Na podsmażony prawie ścięty już omlet (wierzch pozostanie jeszcze odrobinę płynny) wykładam starowany ser i wstawiam na kolejne 5-7 minut do piekarnika.


6. Tortille wyciągam gdy cały ser się rozpuści i zacznie rumienić. Od razu danie podajemy na stół posypane posiekaną zieleniną (szczypiorek, zielona pietruszka).





  SMACZNEGO!!!





 


Ps. przed wstawieniem patelni do piekarnika rączki obwinąłem folią aluminiową- co zabezpieczyło rączki przed spaleniem pod grillem.


Brak komentarzy: