niedziela, 23 września 2012

Konfitura z kiwi

Dalsze losy przerabianie plonów z własnej "plantacji" kiwi...


Konfitura z kiwi


Składniki:
1 kg twardych owoców kiwi
3 cytryny
1,25 kg cukru
1,5 szklanki wody
 oraz ostatni bardzo ważny składnik - 3 dni gotowania... więc dziś pierwsze zdjęcia, następne etapy produkcji w kolejne dni.

Sposób wykonania:
1. Umyłem owoce kiwi, odciąłem szypułki (resztki kwiatu oraz łodyżki)
2. Każdy owoc po nakłuwałem kilkakrotnie aby w trakcie gotowania owoce nie popękały.
3. Cytryny sparzyłem, wyszorowałem i pokroiłem w dość grube plasterki. 
4. Z cukru oraz wody ugotowałem syrop, jak cukier się rozpuścił całkowicie wyłączyłem palnik i do tego syropu wrzuciłem owoce kiwi i cytryny. Garnek odstawiłem na 24 godziny.
5. Następnego dnia odsączyłem owoce z syropu, a syrop podgotowałem około 5 minut aby odparować wodę jaka została "oddana" przez owoce. Wyłączyłem palnik i wrzuciłem owoce, garnek odstawiłem na kolejne 24 godziny.
6. Trzeciego dnia syrop razem z owocami gotowałem około 1/2 godziny aż owoce stały się przezroczyste i lśniące - podczas gotowania trzeba uważać aby syrop za bardzo nie zgęstniał bo może się skameralizować (przypalić), a wtedy stanie się gorzkawy.  
7. Gotową konfiturę przekładam do słoików wyparzonych w piekarniku (rozgrzanym do 120 st. C).



SMACZNEGO!!!

W taki sposób można robić wiele konfitur, np. z owoców pigwy, jarzębiny, jabłek rajskich oraz owoców cytrusowych.





1 komentarz:

cadiquertermous pisze...

Buy a New Nintendo 64 and Mega Drive Game, the King of
Buy N64 and Mega Drive Game, the King of Dealers of Deals, and much more at 카지노 The King of Dealers of Deals.