Na pasztet potrzebujemy następujące składniki:
1 kg mięsa wieprzowego bez kości
25 dag wątróbki wieprzowej
25 dag boczku
2 marchewki
2 cebule
4 jaja
2 czerstwe bułki pszenne
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
10 kulek kolorowego pieprzu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1. Obieram marchew, myję i kroję na
mniejsze kawałki,
2. Mięso i boczek kroję w większą kostkę i obsmażam na złoto-rumiany kolor, dodać cebulę pokrojoną w cząstki
3. Podsmażone mięso i
boczek przekładam do dużego rondla, a następnie cebulę smażę na pozostałym ze smażenia
mięsa tłuszczu, a kiedy
się zrumieni przekładam do rondla z mięsem. Do garnka dodaję kolejno pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele
angielskie oraz pieprz i kostkę bulionową, a następnie zalewam wodą, tak aby
przykrywała ona składniki w rondlu. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 60
minut po czym wkładam opłukaną, pokrojoną wątróbkę i gotuję jeszcze 10 minut.
Tak przygotowane składniki
pozostawiam do ostygnięcia, a później odcedzam, w pozostawionym wywarze moczę bułki. Następnie wszystkie składniki mielę trzykrotnie maszynką do mięsa z drobnym sitkiem, dodaję jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Formę do pieczenia smaruję tłuszczem a następnie wykładam do niej gotową
masę mięsną. Pasztet piekę około 60 minut w temperaturze 180°C, będzie
on gotowy, kiedy nie będzie kleił się do patyczka.
Smacznego!
Smacznego!
6 komentarzy:
Akurat dziś u mnie na blogu również pasztet i tak sobie czytam, że składniki dość podobne, tylko przyprawy inne :)
mniam, jakbym miał maszynkę do mięsa to bym zrobił ;)
Ja mam maszynkę ale mięsa niemam Pozdrawiam
biedaku... zrób w takim razie pasztet bezmięsny (z cukinii i pieczarek)
;)
Jakbym miala ten patyczek to bym go upiekla. Pozdrawiam☺
Przepis bardzo dobry.Robię pasztet w podobny sposób.Czerstwą bułkę dodaję pod koniec duszenia bezposrednio do garnka ,by wchłonęła nadmiar sosu.Staram się robićtak ,by sosu było jak w sam raz.Pozdrawiam.
Prześlij komentarz