niedziela, 6 maja 2012

Wiosenne sałaty

Mieszanka sałat z kawałkiem mięsa to wspaniałe danie na gorące wiosenne i letnie wieczory, polecam je na lekką i smaczną kolację. Do swoich sałat używam mieszanek:
- sałaty masłowej,
- sałaty lodowej,
- rucoli,
- roszponki,
- czerwonej cykorii - radicchio,
- endiwia,
- liście szpinaku,
- liście botwinki;
oraz
pokrojone inne warzywa:
- ogórek,
- pomidor,
- rzodkiewka,
- dymka (szczypiorek),
- marchewka pokrojona w słupki,
- cebula biała lub czerwona.

Do salaty dodaję również upieczone lub usmażone mięso wieprzowe (karkówka, szynka),  drobiowe (pierś), wołowe (rostbef) oraz czasami cząstki ugotowanego jajka lub plastrami wędzonego łososia.

Całość polewam sosem vinaigrette:
 - 2 łyżki octu jabłkowego (winnego lub soku z cytryny),
- 6 łyżek oliwy,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
- 1 łyżeczka płynnego miodu - wszystkie składniki mieszam w zamkniętym słoiku do otrzymania jednolitej emulsji.


Jeżeli wiosną  chcemy urozmaicić sobie sałatę, możemy do niej dodać również świeże liście mlecza, pokrzywy, krwawnika - dodatki zdrowe i bogate w mikro i makroelementy (i naprawdę smaczne), dla romantyzmu (również smaku i zdrowia) można też dodać kwity fiołka, nasturcji, bratka bądź też płatki nagietka.


Poniżej przedstawiam kilka propozycji.



mieszanka sałat z  wędzonym łososiem i kawałkami gruszki








mieszanka sałat z kawałkami smażonego schabu, grzankami z pszennego pieczywa, posypana prażonym ziarnem słonecznika i kwiatami fiołka








mieszanka sałat z kawałkami smażonej piersi kurczaka, grzankami z pszennego pieczywa, posypana prażonym ziarnem słonecznika










mieszanka sałat z plastrami pieczonej karkówki wieprzowej 

1 komentarz:

kochamoliwe.com pisze...

Ciekawe propozycje! Z wymienionych składników faktycznie mogą powstać pyszne sałatki, a sos vinaigrette zdecydowanie najlepszy ;)