niedziela, 6 maja 2012

Pasztet wieprzowy


Na pasztet potrzebujemy następujące składniki:

1 kg mięsa wieprzowego bez kości
25 dag wątróbki wieprzowej 
25 dag boczku 
2 marchewki 
2 cebule 
4 jaja 
2 czerstwe bułki pszenne
4 liście laurowe 
8 kulek ziela angielskiego 
10 kulek kolorowego pieprzu 
szczypta tartej gałki muszkatołowej 
sól 
pieprz

 
1. Obieram marchew, myję i kroję na mniejsze kawałki,
2. Mięso i boczek kroję w większą kostkę i obsmażam na złoto-rumiany kolor, dodać cebulę pokrojoną w cząstki 
3. Podsmażone mięso i boczek przekładam do dużego rondla, a następnie cebulę smażę na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu, a kiedy się zrumieni przekładam do rondla z mięsem. Do garnka dodaję kolejno pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i kostkę bulionową, a następnie zalewam wodą, tak aby przykrywała ona składniki w rondlu. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut po czym wkładam opłukaną, pokrojoną wątróbkę i gotuję jeszcze 10 minut. Tak przygotowane składniki pozostawiam do ostygnięcia, a później odcedzam, w pozostawionym wywarze moczę bułki. Następnie wszystkie składniki mielę trzykrotnie maszynką do mięsa z drobnym sitkiem, dodaję jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Formę do pieczenia smaruję tłuszczem a następnie wykładam do niej gotową masę mięsną. Pasztet piekę około 60 minut w temperaturze 180°C, będzie on gotowy, kiedy nie będzie kleił się do patyczka. 

Smacznego!

4 komentarze:

Olka pisze...

Akurat dziś u mnie na blogu również pasztet i tak sobie czytam, że składniki dość podobne, tylko przyprawy inne :)

Marcin pisze...

mniam, jakbym miał maszynkę do mięsa to bym zrobił ;)

Anonimowy pisze...

Ja mam maszynkę ale mięsa niemam Pozdrawiam

Kuchnia - moja pasja pisze...

biedaku... zrób w takim razie pasztet bezmięsny (z cukinii i pieczarek)
;)