sobota, 20 października 2012

Jajka sadzone na wyspie chlebowej

Ciekawy, inny, niebanalny sposób na podanie jajek na śniadanie. Trochę pracy jest przygotowaniem tych jajek ale efekt końcowy jest dość efektowny i "promieniujący" na smętny jesienny poranek.


Jajka sadzone na wyspie chlebowej


Na 1 porcję:


2 surowe jajka
2 kroki pieczywa tostowego
4 plastry wędzonego boczku
łyżka startego twardego żółtego sera 
łyżka masła
sól i pieprz
2 kokilki do zapiekania


sposób wykonania:


1. Rozgrzałem piekarnik do 180 st. C;

2. Kokilki posmarowałem wewnątrz masłem;

3. Kromki chleba okroiłem ze skórek a następnie przy użyciu wałka do ciasta na bardzo cienki placek (im cieńszy tym później bardziej kruchy) oraz posmarowałem masłem;

4. Do kokilek wcisnąłem kromkę chleba stroną posmarowaną do dołu, na wierzchu włożyłem po 2 plastry boczku i wybiłem jajko, posypałem solą i pieprzu oraz odrobiną startego sera żółtego, wstawiłem do piekarnika na  około 10 minut do czasu aż białko zetnie się całkowicie, a żółtko pozostało jeszcze płynne);

5. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyłem jajka z kokilek i podałem ze świeżą zieloną sałatą z ziołami...

SMACZNEGO!!!!







2 komentarze:

Adaś pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Adaś pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.